Κυριακή 25 Μαΐου 2008

Doping: Η μάστιγα του αθλητισμού

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα του αποκλεισμού της ελληνικής ομάδας άρσης βαρών από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Κίνας, θα ήθελα να προβληματιστούμε όλοι πάνω στο ζήτημα του doping.



Το doping αποτελεί τη μάστιγα του σύγχρονου αθλητισμού που έχει οδηγήσει σε πλήρη αλλοίωση του αθλητικού ιδεώδους. Αθλητές κάθε βεληνεκούς που μέχρι τώρα αποτελούσαν για όλους εμάς πρότυπα, αποδεικνύονται να παίρνουν εξακολουθητικά αναβολικά στο βωμό της επίτευξης της μέγιστης απόδοσης. Όπως έχουμε ακούσει να λένε πολλοί ειδικοί: "Πρωταθλητισμός χωρίς αναβολικά δεν υφίσταται".
Και το φαινόμενο αυτό ολοένα και εξαπλώνεται. Συγγενείς, φίλοι και γνωστοί μας πηγαίνουν στο γυμναστήριο προκειμένου να βελτιώσουν υποτίθεται τη φυσική τους κατάσταση και γυρνάνε άλλοι άνθρωποι, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Άτομα κάθε ηλικίας, φύλου και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, προκειμένου να αποκτήσουν μέσα σε χρόνο dt, σφριγηλό και καλογυμνασμένο κορμί, στρέφονται στη συχνή έως και καθημερινή χρήση αναβολικών.
Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις εκείνες στις οποίες οι ίδιοι οι γονείς, ωθούν τα παιδιά τους να πάρουν αναβολικά, προκειμένου να κερδίσουν σε κάποιο αθλητικό πρωτάθλημα που συμμετέχουν και να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο.
Πόσο καλά όμως γνωρίζουν τις συνέπειες αυτών; Υπάρχει άραγε η κατάλληλη παιδεία πάνω σε αυτό το θέμα; Υπάρχει ελπίδα να αλλάξει αυτή η νοοτροπία; Αυτά είναι ζητήματα που σίγουρα θα μας έχουν απασχολήσει κατά καιρούς...
Η απομάκρυνση από τον υγιή αθλητισμό και τα ευεργετικά του πλεονεκτήματα και η προσκόλληση στην εύκολη λύση του doping που εγγυάται άμεσα αποτελέσματα είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα, την οποία οι μέχρι τώρα υποδομές μας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν...

Αξίζει άραγε να ρισκάρουμε τη ζωή μας ή την υγεία μας με μόνη ανταμοιβή την καταξίωση, την επιτυχία ή τον θαυμασμό των άλλων;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σιγουρα το θεμα του doping ειναι κατακριτεο απο ολους μας.Θα πρεπει να σκεφτουμε ομως ολες τις παραμετρους που οδηγουν καποιον ειτε επαγγελματια ειτε ερασιτεχνη στη χρηση αναβολικων.Απο την στιγμη που μπαινουν μες τον αθλητισμο χορηγοι,υπερογκα ποσα και σπονσορες οι αθλητες καταφευγουν σε καθε δυνατο μεσο ωστε να βελτιωσουν τις επιδοσεις τους.Αυτο εχει ως αποτελεσμα να βλεπουμε τρελες επιδοσεις οδηγωντας και αλλους αθλητες στην χρηση αναβολικων για να μπορεσουν να ανταπεξελθουν στισ νεες απαιτησεις που προκυπτουν.Πλεον ειναι κοινως γνωστο οτι ολοι οι αθλητες παιρνουν τετοια σκευασματα.Απλως οι διαφορα ειναι στο αν παιρνουν "απαγορευμενα" η΄ μη.Πιστευω παντως οτι εχουμε φτασει σε ενα σημειο που δεν μπορει ο αθλητισμος να γυρισει στο πως ηταν πριν χρονια ,και αυτο γιατι πλεον οι εταιριες δεν προσπαθουν να εξαλειψουν το προβλημα αλλα να φτιαξουν σκευασματα τα οποια δεν θα ανιχνευονται.Επιπλεον οι αθλητες εχουν φτασει σε τετοια επιπεδα αποδοσης ωστε καθετι λιγοτερο φανταζει πολυ μικρο για τα δικα τους στανταρ.Σακης

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα του doping αποτελεί σίγουρα μια μαστιγα του αθλητισμού την οποια πρεπει τα επομενα χρονια, αφου μικροτερο χρονικο διαστημα φανταζει αδύνατο, να εξαλείψουμε.Στη συχρονη εποχή όπου σκοπός όλων, αθλητών και μη, είναι οι επιτυχίες τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο με σκοπό βέβαια το κέρδος ή για να ικανοποιήσουν την προσωπική τους ματαιοδοξία, η χρήση αυτών των ουσιών όλο και αυξάνεται!Νέοι ανθρωποι κυρίως θυσιαζουν την υγεία τους στο βωμό του πλούτου και της αναγνωρισιμότητας που μπορεί να τους προσφέρει είτε κάποιο μετάλιο είτε η διαφήμιση του "φτιαγμένου" συμφωνα πάντα με τουσ ιδιους, σώματός τους.Ανθρωποι πεθαίνουν, παραμορφώνονται τα χαρακτηριστικά τους και όμως αυτό δεν προβληματίζει κανέναν.Κ ακομα και αν συμβεί αυτό, ξεχνιέται μεσα σε λίγες μέρες, όπως συνεβη στη χώρα μας ένα μηνα περίπου νωρίτερα με κρούσματα doping σε γνωστά ονόματα του ελληνικού αθλητισμού.Η χρήση αυτών των ουσιων γινεται ολοένα και μεγαλύτερη κ αυτο είναι κατι που θα έπρεπε να θορυβίσει την κοινωνία μας αφού αθλητές από κάθε μεριά του πλανήτη αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά μας,πρότυπα που θέλουν να μιμηθούν.Αθλητές που μας δίνουν χαρά με τις επιδόσεις και τη φυσική τους κατάσταση.Ολα αυτά ομως αποτελούν και τον λόγο που η νεολαία μας περνά ατέλειωτες ώρες στα γυμναστήρια ενώ συγχρόνως χιλιάδες παιδιά παίρνουν τεράστιες ποσοτητες απαγορευμένων ουσιών για να επιτύχουν το επιθυμητό γι αυτούς αποτέλεσμα, που είναι βέβαια ένα ογκώδες σώμα με πολλους κοιλιακούς και φουσκομένους μύες. Και θα κλείσω με ενα ερώτημα. Αξίζουν όλα αυτά,αξίζει η υγεία μας να θυσιαζεται για το "τιποτα";Είναι μια τρέλα της εποχής ή μια μαστιγα που θα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο με θύματα ανυποψίαστους νέους;Αυτό ειναι κάτι που πλέον αφήνω στη δική σας διακριτική ευχέρεια... Μαρια

Ανώνυμος είπε...

oso afora ta anavolika kalo mou evaki tha sou po to eksis. o kathenas mas kanei tis epiloges tou. An kapoios exei vlepseis-stoxo zohs gia protathlitismo se kapoio athlima kai zei apo kati tetoio k oxi mono zei alla eksasfalizei k ta paidia tou me ta posa pou pernei tote anagkastika tha parei to kati tis tou, afou gia na ftasei ton antagonismo k na ton kseperasei den exei alli epilogi afou oloi pernoun. eidallos tha allaksei epaggelma.. prosfata egine pagkosmio rekor pali sta 100m 9,72 apo kapoion Bolt. aytos o xronos einai anthropinos adynato na ginei fysiologika xoris ousies pou ektokseuoun.. pos tha kseperaste autos o xronos ksana? koino mustiko einai. to logikotero tha einai na dimiourgithei katigoria ntoparismenon k mh ntoparismon sta athlimata.(leme tora...) tora an kapoios omos apla thelei na ftiaksei sfixto k smulaimeno kormi tote riskarei gia to tpt afou ginetai k xoris ntoparisma, me fysiologiko tropo apla oxi toso grigora. mono ypomoni na exei

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα ειδικά με τα αναβολικά είναι πολύ παράξενα.
Αυτοί που πέρνουν αναβολικά εμφανίζονται ως πρότυπα υγείας με γραμμωμένα σώματα ή τουμπανιασμένοι κ.τ.λ. και αυτό είναι το χειρότερο σημείο!!!! Δίοτι αποθεώνονται από κάποιους!!
Στην ουσία είναι άρρωστοι και θέλουν νοσοκομείο!!! Να τους δεί ένας γιατρός βρε αδερφέ!!!!

Επίσης θέλω να πώ σε αυτό το σημείο πως και το ακριβώς αντίθετο από τα αναβολικά που είναι η ανορεξία έχει τα ίδια ακριβώς αίτια.
Και τα δύο αυτά κακά προέρχονται απο τον σύγχρονο τρόπο σκέψης και αποτελούν είτε το θέλουμε είτε όχι τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Ο μόνος τρόπος να ξεπεράσουμε αυτά τα φαινόμενα είναι να κλείσουμε τις τηλεοράσεις μας και να πάμε στα χωριά μας να βοσκήσουμε τα προβατάκια μας και να φυσάμε ξέγνιαστοι τις φλογέρες μας.

MΠΕΕΕΕΕ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και δεν αξίζει τον κόπο να αναλωνόμαστε σε τέτοιου είδους ουσίες που το μόνο που μας προσφέρουν είναι εφήμερα αποτελέσματα στην εμφάνισή μας, καλογυμνασμένα κορμιά σε διαστημα 3-4 μηνών κλπ ενώ σε μεγαλύτερο βάθος επιβαρύνουν τον οργανισμό καταστρέφοντας το μεταβολισμό μας.
Καλό θα ήταν να ενημερωθούμε πριν κάνουμε μια τέτοια κίνηση και αν είναι δυνατό στο πρόγραμμα μαθημάτων στο σχολείο (π.χ. την ώρα της γυμναστικής) ν' αφιερώνονται κάποιες ώρες σε τέτοια ουσιώδη εκπαίδευση... Ποτέ δεν είναι αργά. Αν όμως δε ληφθούν σύντομα τα απαραίτητα μέτρα το φαινόμενο αυτό θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Σωτήρης